Patříte k milovníkům dobrého červeného vína?
Pak je provzdušňovač vína to pravé pro vás. Určitě víte, že červené víno by se před podáváním mělo nechat tzv. dýchat. Provzdušňovač, přes který si víno do sklenice nalijete, celý tento proces urychlí.
Provzdušňování a karafování vína
Karafování a provzdušňování se doporučuje pro mladší, nevyzrálá červená vína s větším množstvím třísloviny. Díky provzdušnění se změkčí a získají jemnější chuť a intenzivnější vůni.
Při karafování je třeba do vína dostat co nejvíce vzduchu. Pro tento účel se výborně hodí Aerator neboli provzdušňovač vína. Přelévejte víno přes Aerator do karafy s širokým dnem tak, aby teklo po skle a na co nejširší ploše přišlo do kontaktu s kyslíkem. Díky tomu se v něm postupně rozvinou všechny vůně a získá čistý a harmonický buket.
Čím je víno mladší a s větším obsahem tříslovin, tím je pro ně karafování prospěšnější a od přelití do podávání by měla uplynout delší doba.
Vína se zvlášť velkým množstvím tříslovin (např. mladé víno Bordeaux či Barolo, španělská Reserva nebo kalifornský Cabernet Sauvignon) lze nechat v karafě před podáváním dvě hodiny i více.